2011. november 28., hétfő

Tortilla recept

 Nem tudom honnan való a recept,ott hevert számtalan recept között.
Sokféle tortilla receptet kipróbáltam,már de mindig visszatérek a  leírt recepthez.
Az állaga és az íze kiváló!Én most az alap,fokhagymás,paradicsomos változatot készítettem el.


A tortilla tésztája az alaprecept szerint kukoricalisztből készül, ami elég könnyen kiszárad és törik, ha viszont a kukoricaliszthez búzalisztet fele-fele arányban adunk, akkor nem fog törni és kiszáradni, így könnyen tudunk feltekerhető tortilla tekercset is készíteni.

Tortilla hozzávalók (10 db)

15 dkg kukorica liszt
15 dkg fehér liszt
4 evőkanál olaj
2 dl víz
fél csomag sütőpor
1 teáskanál só

Elkészítés:

A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a sütőport. A langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztát gyúrunk. 10 darab egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket letakarva 20 percig pihentetjük. A tészta golyókat lisztezett deszkán nagyon vékonyra (0,5-1 mm) kinyújtunk (sütéskor úgy is megnő a vastagsága) úgy, hogy 20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. A nyers tortilla tésztát forró vaslapon, vagy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül sütjük ki. A tortilla akkor van készen, ha a tészta sütéskor felhólyagosodik, vagy a széle felkunkorodik, ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.

Tortilla tipp!

A tortilla készülhet tisztán búzalisztből is, ezáltal könnyebb vele dolgozni és másnapra sem szárad ki, feltéve ha marad belőle. A tortilla tésztáját sokféleképpen ízesíthetjük, a legkedveltebbek a fokhagymás tortilla, paradicsomos tortilla, spenótos tortilla és a chilis tortilla tészták.

Fokhagymás tortilla hozzávalók (10 db)
30 dkg liszt
4 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
2 dl víz
½ csomag sütőpor
1 teáskanál

Készítése:

A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a sütőport, és a fokhagymatörőn áttört fokhagymát. A langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztát gyúrunk. 10 darab egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket letakarva 20 percig pihentetjük. A tészta golyókat lisztezett deszkán nagyon vékonyra (0,5-1 mm) kinyújtunk (sütéskor úgy is megnő a vastagsága) úgy, hogy 20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. A nyers tortilla tésztát forró vaslapon, vagy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül sütjük ki. A tortilla akkor van készen, ha a tészta sütéskor felhólyagosodik, vagy a széle felkunkorodik, ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.

Paradicsomos tortilla hozzávalók (10 db)
30 dkg liszt
4 evőkanál olaj
1 paradicsom
2 dl víz
½ csomag sütőpor
1 teáskanál só

Készítése:

A paradicsomot leforrázzuk, a héját lehúzzuk és a húsos részét apróra vágjuk. A magokat és a levét nem használjuk fel! A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a sütőport, az apróra vágott paradicsomot. Langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztát gyúrunk. 10 darab egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket letakarva 20 percig pihentetjük. A tészta golyókat lisztezett deszkán nagyon vékonyra (0,5-1 mm) kinyújtunk (sütéskor úgy is megnő a vastagsága) úgy, hogy 20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. A nyers tortilla tésztát forró vaslapon, vagy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül sütjük ki. A tortilla akkor van készen, ha a tészta sütéskor felhólyagosodik, vagy a széle felkunkorodik, ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.

Spenótos tortilla hozzávalók (10 db)
30 dkg liszt
4 evőkanál olaj
5 dkg spenót
2 dl víz
½ csomag sütőpor
1 teáskanál só

készítése:

A spenótot megmossuk, szárát letépkedjük, vízbe tesszük és forrásig melegítjük. Leszűrjük és pépesre összevágjuk. A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a sütőport, és a spenótot. Langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztát gyúrunk. 10 darab egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket letakarva 20 percig pihentetjük. A tészta golyókat lisztezett deszkán nagyon vékonyra (0,5-1 mm) kinyújtunk (sütéskor úgy is megnő a vastagsága) úgy, hogy 20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. A nyers tortilla tésztát forró vaslapon, vagy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül sütjük ki. A tortilla akkor van készen, ha a tészta sütéskor felhólyagosodik, vagy a széle felkunkorodik, ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.

Chilis tortilla hozzávalók (10 db)
30 dkg liszt
4 evőkanál olaj
1 chili paprika
2 dl víz
½ csomag sütőpor
1 teáskanál só

 Készítése:

A chili paprikát megmossuk, ketté vágjuk, a magokat késsel kihúzzuk belőle, majd apróra összevágjuk. A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a sütőport, és a chilit. Langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztát gyúrunk. 10 darab egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket letakarva 20 percig pihentetjük. A tészta golyókat lisztezett deszkán nagyon vékonyra (0,5-1 mm) kinyújtunk (sütéskor úgy is megnő a vastagsága) úgy, hogy 20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. A nyers tortilla tésztát forró vaslapon, vagy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül sütjük ki. A tortilla akkor van készen, ha a tészta sütéskor felhólyagosodik, vagy a széle felkunkorodik, ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.
De persze a leírt receptek is készülhetnek fele-fele arányú lisztből.( sima-kukoricaliszt )

Készítése képekben:

Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei

2 megjegyzés:

  1. Szuper! Imádom a mexikói kajákat! :) Jutalmul gyere hozzám játszani a karácsonyi játékban, holnaptól ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...